-
Opis:
Świętuj pięćdziesięciolecie kultowej łamigłówki! Poznaj historię najsłynniejszej kostki na świecie.
Jak szybko kostkę Rubika potrafi ułożyć robot? Jak kostka wygląda w środku? Ile jest metod jej ułożenia? Z czego zrobiony był jej prototyp? Ile kosztuje najdroższa kostka, gdzie można znaleźć największą? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą czytelnicy w oficjalnej, pełnej ciekawostek książce „Rubik’s Cube. 50 lat najsłynniejszej kostki świata”.
Kiedy węgierski profesor architektury Ernő Rubik stworzył swoją układankę w 1974 roku, nie przypuszczał, że jego „Magiczna Kostka” stanie się jedną z najsłynniejszych łamigłówek wszech czasów, zyska popularność na całym świecie, stając się zarówno zabawką, jak i narzędziem do rozwijania umiejętności logicznego myślenia i pamięci. Kostka pojawiła się w filmach, serialach i teledyskach, stając się ikoną lat 80. oraz symbolem intelektualnego wyzwania. Dzisiaj obchodzi swoje 50 urodziny, ale wcale nie wybiera się na emeryturę i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 42,74 zł
-
Opis:
Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".
To zestaw potraw, które – jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym – jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką.
To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 63,74 zł
-
Opis:
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami.
„Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.”
Robert Makłowicz
„Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.”
Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Promocja -24%
Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
-
Opis:
Imponujące dzieło Érica Kaysera – uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser.
Éric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. „Wielka księga chleba” to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne „chlebowe” mąki ale też m.in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy.
To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata – m.in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej.
Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy.
Éric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. „Wielka Księga Chleba” to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Przewodnik po kultowych animacjach z legendarnego japońskiego studia Ghibli!
Recenzje, ciekawostki, nieznane fakty, wypowiedzi twórców.
„Ghiblioteka” to hołd dla legendarnego japońskiego studia animacyjnego. Autorzy, będący wielkimi fanami produkcji Ghibli (od kilku lat prowadzą poświęcony temu tematowi podkast), analizują szczegółowo każdy film, począwszy od „Nausicaä z Doliny Wiatru”, po najnowszą produkcję „Chłopiec i czapla” z 2023 r.
Dzięki tej bogato ilustrowanej książce poznajcie historie poszczególnych filmów, komentarze twórców, ciekawostki i nieznane fakty zza kulis powstawania takich kultowych produkcji jak „Mój sąsiad Totoro”, „Księżniczka Mononoke” czy „Spirited Away”. Strony „Ghiblioteki” wypełniają też zachwycające oryginalne plakaty i słynne kadry z filmów.
„Ghiblioteka” to lektura obowiązkowa i pozycja kolekcjonerska nie tylko dla fanów produkcji studia Ghibli, lecz także dla wszystkich wielbicieli animacji i kinematografii!
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
-
Opis:
Trudno odnaleźć twór bardziej złożony od ludzkiego mózgu. I paradoksalnie –twór najmniej poznany. Jesteśmy całkowicie zależni od tej nieco ponadkilogramowej galaretki w naszej głowie. Nastroje, pragnienia, emocje, świadomość, zdolności intelektualne – za to wszystko odpowiada mózg i jego określone struktury, wraz z powstającym w układzie nerwowym szeregiem neuroprzekaźników i zmianami zachodzącymi w biochemicznej zupie.
To, co oddziałuje na nasz mózg, z czym codziennie się on styka – kształtuje to, jacy jesteśmy. To od nas, od tego, czym – dosłownie i w przenośni – karmimy go codziennie, w ogromnej mierze zależy to, jak funkcjonuje.
Modyfikacja naszej diety, zachowania oraz rutyny – i w związku z tym pracy mózgu – ma podstawowe znaczenie dla profilaktyki wielu chorób oraz dla lepszego codziennego funkcjonowania. Możemy zrobić o wiele więcej dla poprawienia sprawności mózgu niż jakiegokolwiek innego narządu naszego ciała.
Dzisiaj mamy już pewność, że m.in. to:
co i jak jemy
w jakiej kondycji są nasze jelita
ile czasu dziennie jesteśmy w ruchu
jak dużą wagę przywiązujemy do jakościowego odpoczynku i snu
w znacznym stopniu definiuje zdrowie i pełnię funkcjonowania naszego mózgu!
Dr Asia Podgórska przybliża czytelnikowi zależność między stylem życia a kondycją komórek nerwowych. Jeśli chcesz poznać bliżej swój mózg, zrozumieć, jak neurony komunikują się ze sobą, czym jest neuroplastyczność i skąd bierze się serotonina, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 56,24 zł
-
Opis:
Niebanalna koncepcja książki: przepisy połączone z gawędą o Włoszech! Znakomite pióro i bardzo dobre zdjęcia!
Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! Italia do zjedzenia jest osobistym połączeniem książki kucharskiej
i przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i historii sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukbuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Promocja -24%
Bestseller
Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
-
Opis:
Fascynująca książka, która odkrywa przed czytelnikiem tajemnice 60 różnych kamieni. Autorka przytacza historie i ciekawostki o minerałach z różnych zakątków świata, pokazując ich niezwykłe właściwości i wpływ na kulturę oraz historię ludzkości.
Ałunit, bursztyn, jadeit, ametyst, lapis-lazuli. Wybierz się w podróż przez wieki, odkrywając tajemnice i niezwykłe opowieści związane nie tylko z drogocennymi klejnotami, ale i pozornie zwykłymi skałami.
W jaki sposób diamenty stały się symbolem luksusu? Jakie znaczenie miały ametysty dla starożytnych Greków? Dlaczego niektóre kamienie są uważane za talizmany przynoszące szczęście? Każdy rozdział to inna opowieść, o tym, jak kamienie wpływały na życie ludzi, ich kulturę, wierzenia oraz codzienność. Od starożytnych cywilizacji, które przypisywały minerałom magiczne właściwości, przez średniowieczne alchemiczne eksperymenty, aż po współczesne zastosowania w technologii i medycynie.
Od hematytu używanego w malowidłach jaskiniowych po mołdawit, który stał się sensacją TikToka; od skradzionego piaskowca Scone po nieoczekiwaną akustykę Stonehenge; od kryształowych kul po kompasy – skały i minerały zawsze były w centrum naszej historii.
3000 lat temu Babilończycy stworzyli lapidaria – księgi próbujące poznać magiczne tajemnice skał. W „Sekretach kamieni” znana krytyczka sztuki Hettie Judah prezentuje niesamowite historie kryjące się za sześćdziesięcioma kamieniami, które ukształtowały i zainspirowały historię ludzkości, od poszukiwaczy skamieniałości z Dorset po chińskich filozofów, od Katarzyny Wielkiej po Michała Anioła.
Dowiedz się, dlaczego alchemicy poszukiwali cynobru i siarki. Odkryj tajemnicę zaginionej bursztynowej komnaty Fryderyka Pruskiego. Dowiedz się, jak grecki potwór stworzył koral, a obsydian stał się inspiracją do stworzenia popularnej gry komputerowej.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
-
Opis:
Jak możemy zmienić szkołę, by stała się wspaniała? Justyna Suchecka, najpopularniejsza polska dziennikarka edukacyjna, od lat przyglądająca się edukacji w Polsce, diagnozuje, co boli uczniów, rodziców i nauczycielki. Z uważnością i troską, ale i z nadzieją bada tematy, w których potrzebna jest zmiana. I podkreśla, że każdy z nas może zrobić coś, by szkoła stała się lepszym miejscem.
Jesienią 2023 roku urodziłam córkę. Zrozumiałam, że zabierając głos w sprawach szkoły, mówię w jej imieniu. Walczę o jej przyszłość.
To patetyczne, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Otóż głęboko wierzę, że również ode mnie – nie tylko od ministrów, samorządowców czy kuratorek – zależy to, jak będą wyglądały nasze szkoła i przyszłość.
Edukacja przyszłości nie jest dla mnie przede wszystkim opowieścią o XXII wieku, nowych technologiach (również takich, których jeszcze nawet nie umiemy sobie wyobrazić) czy lekcjach kodowania. Kiedy myślę o tym, co dopiero nastąpi, skupiam się na jutrze, kolejnym tygodniu, semestrze, następnym roku szkolnym. Bo szkoła to nie tylko przygotowanie do życia, które dopiero nastąpi. Szkoła to również życie tu i teraz. A ja mam tylko sześć lat – zanim moja córka pójdzie do szkoły – by coś zmienić. Inne dzieci mają go jeszcze mniej albo już są uczennicami czy uczniami. Dlatego od decydentów domagam się działań już dziś.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka, Ebook (EPUB, MOBI)
Opis:
Jak uwolnić swoje myślenie?
Jak rozwinąć umiejętność oglądania spraw z różnych perspektyw?
Jak zrozumieć swoje emocje i odzyskać seksualność? Co zrobić, żeby nasze związki były zdrowsze?
Jak budować najważniejszą relację – ze sobą?
OTO PODPOWIEDŹ, JAK MIERZYĆ SIĘ Z WŁASNYM ŻYCIEM, NIE TRACĄC ROZUMU I GODNOŚCI CZŁOWIEKA
W pierwszym sezonie i tomie „Zmierzchów” przedstawiałam zupełne podstawy. Teraz przyszedł czas na przejście poziom wyżej. Przeczytasz więcej o ciele, seksualności, o tym, jak uwalniać siebie od determinizmów kultury i wychowania. Bardzo dużo miejsca poświęciłam także myśleniu. Ale nie temu pojmowanemu kolokwialnie, a prawdziwej sztuce myślenia, bez której bardzo trudno zacząć jakiekolwiek zmiany w życiu – połączonej z emocjami, z czuciem, a także wyswobodzonej od przeróżnych przymusów i automatyzmów. Pozwala to jasno zobaczyć, jak kompleksy kulturowe i nasze osobiste historie utrudniają nam osiąganie spokoju i satysfakcji. Bez myślo-czucia nie wyobrażam sobie zmierzenia się z naszymi psychicznymi głębinami i mrokiem.
Wszystkie emocje, jeśli dobrze się o nie zadba, będą działały niczym paliwo rakietowe – będą motywować i dawać poczucie celowości, zwiększać zaangażowanie, zdolność do nauki i dostosowanie do realiów. Ciągle staram się was przekonać, że warto się emocjom przyglądać, przyjąć je i zrozumieć.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Opis:
Ponad 60 przepisów na pasty, smarowidła i kremy idealne na każdą okazję!
Trudno o coś lepszego niż pajda świeżego chleba posmarowana czymś smakowitym. Ziołowym masełkiem, pastą jajeczną albo pikantnym dyniowym chutneyem. Bez względu na to, czy lubicie klasyczne, czy też nieco bardziej wymyślne smaki, dobra pasta do chleba to coś, co pozwoli wam w mgnieniu oka przygotować pyszną przekąskę idealną zarówno na szybkie śniadanie, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.
Książka jednej z ulubionych niemieckich autorek kulinarnych to niewyczerpane źródło pysznych inspiracji i zachęta do eksperymentowania z nowymi połączeniami i smakami.
Czegóż tu nie ma! Słodko-pikantna pasta z curry, ziemniaczano-serowa ze szczypiorkiem, wiosenny dip z rzodkiewką, dymką i świeżymi ziołami, krem z prażonych pestek dyni! Pasty warzywne, serowe, rybne, wegetariańskie i wegańskie; słodkie i słone.
Ich receptury zostały opracowane tak, aby zapewnić harmonijne połączenie smaków, które najlepiej komponują się z rozmaitymi rodzajami pieczywa, pasują jednak znakomicie także jako dodatek do naleśników, makaronów czy sałatek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 35,24 zł
-
Opis:
Poradnik, który ma pomóc w lepszym poznaniu i zrozumieniu psów.
Zofia Zaniewska i Piotr Wojtków, zawodowi trenerzy i behawioryści psów, pokazują, jak łączyć naukę, trening i jednocześnie zwracać uwagę na emocje i nastroje psa. Dzięki dobrej więzi między opiekunami a psem staje się on mniej podatny na różne bodźce zewnętrzne, rzadziej ma problemy z lękliwością, nadpobudliwością czy agresją. Cenne porady na temat tego, jak wychować i wyszkolić psa, znajdą tutaj zarówno doświadczeni opiekunowie, jak i wszyscy, którzy dopiero zamierzają adoptować czworonogiego przyjaciela. Książka zawiera również instruktażowe zdjęcia, które pokazują, w jaki sposób nauczyć psa wykonywania komend i sztuczek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 42,74 zł
-
Opis:
Wyrusz na przygodę do niezwykłego świata natury! Oto ogromnie zróżnicowany wybór ilustracji, wśród których znaleźć można zarówno starannie odwzorowane bujne kwiaty czy liście, bardziej abstrakcyjne wzory inspirowane światem roślin, realistyczne obrazy zwierząt czy stylizowane intrygujące kompozycje. Daj upust swojej kreatywności i zrelaksuj się wypełniając piękne wzory kolorami.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 26,24 zł
-
Opis:
Odkryj świat autentycznych japońskich grafik i drzeworytów!
Któż nie kojarzy ikonicznych obrazów z Kraju Kwitnącej Wiśni – wielkiej morskiej fali czy gałązki kwitnącej śliwy na tle księżyca. Tego typu ilustracje, popularne w Japonii w okresie Edo (1603-1868 r.), znane były jako ukiyo-e, co tłumaczy się jako „obrazy przemijającego, ulotnego świata”. To najczęściej sceny z życia codziennego, portrety uwodzicielskich kurtyzany, czy aktorów kabuki oraz wspomniane słynne romantyczne pejzaże. Kolekcja, którą trzymasz w dłoniach, to wybór kilkudziesięciu autentycznych japońskich grafik, które możesz pokolorować samodzielnie odkrywając niezwykły kunszt tradycyjnej japońskiej ilustracji.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 33,74 zł
-
Opis:
Odkryj piękno świata natury dzięki kolekcji ponad 60 ilustracji przedstawiających urocze zwierzęta z niemal każdego zakątka świata. Znajdziesz tutaj borsuka i gazelę, pancernika i kameleona, tygrysy, żółwie i morskie stworzenia. Niektóre obrazy wymagają mniej, inne więcej precyzji i skupienia. Wszystkie jednak zostały zaprojektowane tak, aby sprawić przyjemność podczas kolorowania.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 26,24 zł
-
Opis:
Rób kompost, wzbogacaj glebę i twórz regeneratywny ogród – bez względu na to, gdzie mieszkasz! Ta książka pomoże ci wybrać sposób kompostowania, pasujący do twojego stylu życia.
Może się wydawać, że kompostowanie to trudna sztuka, że zabiera mnóstwo czasu, że kompost śmierdzi i że trzeba dysponować mnóstwem miejsca. A to nieprawda! Kate Flood, ogrodniczka i aktywistka na rzecz zrównoważonego rozwoju przekonuje, że robienie kompostu może być świetną zabawą, która – jeśli będziemy trzymać się odpowiednich zasad – wymaga minimum miejsca, czasu i wysiłku. I wcale nie śmierdzi!
Dołącz do Kate i wyrusz w szaloną podróż do świata kompostu – podążając za jej szczegółowymi wskazówkami dowiesz się, co kompostować, w czym, jak i gdzie. Poznasz rozmaite sposoby kompostowania i wzbogacania gleby, dowiesz się, jak zacząć przygodę z kompostem, jaki sprzęt jest do tego najlepszy, do czego wykorzystywać „czarne złoto”, jak radzić sobie z najbardziej typowymi problemami, oraz jak udoskonalić swoje umiejętności, jeśli jesteś bardziej doświadczonym ogrodnikiem!
Książka zawiera kody QR- po zeskanowaniu zobaczysz krótki filmik z Instagrama Autorki, eksplorujący temat, o którym w danym momencie czytasz.
„A gdyby tak odpadki kuchenne nie lądowały w śmietniku, tylko zamieniały się w pełne życia pożywienie dla naszej gleby i roślin? Kate Flood w swojej książce przekonuje, że to możliwe i podpowiada, jak zrobić to dobrze. Po przeczytaniu od razu zaczęłam szukać miejsca w ogrodzie na nową pryzmę kompostową.” JOANNA ŻYTKOWSKA, autorka poradników ogrodniczych, @poprostuposadz
„Produkuję złoto! Mogę tak mówić dzięki kompostowaniu. Podjęłam to wyzwanie na niewielkim balkonie. Resztkami z mojej kuchni zajadało się jakieś 200 dżdżownic kalifornijskich, pryzma zaczęła przyjemnie pachnieć deszczowym aromatem, sąsiedzi nie narzekali więc na zapachy, pojawił się pierwszy humus. Teraz kompostownik stoi w ogródku, dzieci radośnie obserwują, jak dżdżownice rozkosznie tyją dzięki naszym odpadkom, a ja mam „czarne złoto”, czyli luksusowy nawóz dla moich roślin. Jeśli się wciąż wahacie, to książka Kate Flood fantastycznie motywuje do rozpoczęcia przygody z kompostowaniem. Pomaga odkryć i zrozumieć, jak ważny to proces w naszej relacji z naturą. Warto sięgnąć po ten przewodnik!” SYLWIA MAJCHER dziennikarka i edukatorka ekologiczna, @sylwia_majcher_eko
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
-
Opis:
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu.
Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością.
Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI.
Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna.
Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów.
Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu – bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności.
Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 37,49 zł
-
Opis:
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo.
Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.
Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Opis:
W swojej najnowszej książce Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka, autorka bloga i profilu instagramowego @poprostuposadz przekonuje, że nie ma przestrzeni zbyt małej do uprawy roślin. Parapet to świetne miejsce do hodowania ziół, szczypiorku, mikrolistków, czy kiełków. Balkon, nawet mały, umożliwia uprawę wielu warzyw, ziół i kwiatów. Taras pozwala na rozstawienie większych skrzynek, w których warzywom i ziołom będzie rosło się lepiej, a także donic z kwiatami i drzewkami, które uzupełnią nasz mały ogródek. Autorka dzieli się swoimi doświadczeniami podpowiadając, jak optymalnie wykorzystać każde dostępne miejsce i dobrać takie rośliny, którym w danej przestrzeni będzie najlepiej, zdradza kreatywne metody uprawy i sposoby na radzenie sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami, jakie stawia przed nami uprawa roślin na małej powierzchni.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 48,74 zł