Poszukujesz informacji o zdrowiu i równowadze emocjonalnej? A może chcesz rozpocząć produkcję domowych przetworów i nalewek? Bez względu na to, co Cię interesuje, książki poradniki dostarczą Ci wielu wartościowych, sprawdzonych informacji na różne tematy. Dzięki poradnikom dowiesz się, jak rozwiązać problemy, na które się natykasz się w wybranej dziedzinie. Z pomocą książek można zdobyć pierwsze doświadczenia w nowej tematyce lub poszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.
Różnorodność tematów poradnikowych
Poradniki w formie książek zawierają wartościowe informacje na wiele tematów. Tytuły, które warto przeczytać, to zarówno pozycje dotyczące ludzkiej duchowości, zdrowia i przemian w organizmie związanych z wiekiem, jak i różnych pasji. Wśród polecanych pozycji panie znajdą dla siebie książki, które pomogą im zrozumieć swoje ciało w okresie menopauzy lub poradzić sobie z trudnym rozstaniem z wieloletnim partnerem i rozwodem. Na panów czekają z kolei poradniki książki motywacyjne, które wspierają ich na etapie kryzysu wieku średniego i rozliczeń dotychczasowych osiągnięć w życiu. Dzięki książkom tego typu są w stanie uporać się szybko ze zmianami i znaleźć dla siebie drogę na kolejne lata.
Najlepsze książki poradnikowe obejmują liczne książki dla hobbystów. Wśród nich można znaleźć publikacje skierowane do czytelników zainteresowanych gotowaniem i pieczeniem, przyrządzaniem domowych przetworów, nalewek i ziołowych leków, wędkowaniem, rysunkiem, podróżowaniem, czy też życiem w duchu zero waste. Dzięki temu każdy czytelnik może znaleźć dla siebie wartościowe poradniki, które dostarczają inspiracji i pomysłów do wykorzystania w codziennym życiu. Dostępność książek praktycznie w każdej dziedzinie sprawia, że poradniki są odpowiednie dla wszystkich bez względu na wiek, zainteresowania i oczekiwania co do treści książki.
Poradniki od ekspertów i nie tylko
Jakie poradniki można kupić w niskiej cenie z szybkim czasem dostawy? Oferta książek w formie poradników obejmuje zarówno pozycje przygotowane przez ekspertów, jak i celebrytów, influencerów i innych autorów. Eksperci przedstawiają w swoich książkach fachowe spojrzenie na różne dziedziny, powołując się na badania naukowe i inne wiarygodne źródła. Dzięki temu tworzone przez nich poradniki książki dają solidne podstawy do dalszego zgłębiania tematu. Eksperci pomagają chronić się przed dezinformacją i odróżniać wartościową wiedzę od mitów i demagogii. Książki poradnikowe ich autorstwa warto czytać, by zgłębić wybrany temat bez narażania się na powielanie nieprawdziwych informacji.
Najlepsze poradniki innych autorów to książki tworzone przez osoby, które mają liczne doświadczenia w danej dziedzinie. Influencerzy są w stanie udzielić wartościowych rad czytelnikom, którzy marzą o założeniu własnego kanału w sieci i zarabianiu na swojej marce. Poradniki influencerek modowych, urodowych lub parentingowych cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na prosty przekaz i wiarygodność autorów, którzy na co dzień przedstawiają swój wizerunek w mediach i sieci. Poradniki stworzone przez youtuberów lub instagramerów uzupełniają często treści publikowane w internecie, dlatego są doskonałym wyborem dla osób regularnie śledzących dany kanał.
Bestsellery w kategorii poradniki – FOKSAL poleca
Poradniki obejmują wiele bestsellerowych pozycji, które pomagają rozwijać pasje i zainteresowania, ale nie tylko. Wśród polecanych poradników znajdują się liczne książki, które wspierają rozwój duchowy i emocjonalny. Dzięki nim można zdobyć większą samoświadomość i uporać się z traumami z dzieciństwa. Poradniki pokazują, w jaki sposób uzyskać balans między życiem zawodowym i prywatnym oraz na czym polega skuteczna komunikacja. Sięganie po nie sprzyja rozwijaniu i nabywaniu nowych kompetencji miękkich, a także odzyskaniu równowagi emocjonalnej. Bestsellerowe poradniki wydawnictwa FOKSAL są dostępne w stałej sprzedaży, dlatego można sięgnąć po nie zawsze, gdy zachodzi taka potrzeba.
Najpopularniejsze poradniki od wydawnictwa Buchmann
U nas możesz kupić przede wszystkim dzieła poruszające takie tematy, jak:
opieka nad psem i kotem,
gotowanie i kulinaria (przepisy na zupy, chleb, kiszonki, owsianki, makarony, zdrowe odżywianie, podróże w różne rejony świata),
wychowywanie dzieci,
psychologia,
ezoteryka,
dbanie o włosy,
zdrowie (np. ziołolecznictwo).
Wydawnictwo Buchmann znane jest zwłaszcza z kulinarnych poradników oraz licznych pozycji dotyczących rozwoju osobistego, zarówno pod kątem biznesowym, jak i psychologicznym. Sprawdź nasze książki!
Opis:
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy.
Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was.
Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Moc ziół” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną.
W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.
Opis:
To nie jest poradnik. Rozmówcy i rozmówczynie Sucheckiej dzielą się swoimi doświadczeniami z czytelniczkami i czytelnikami, by pokazać m.in. jak radzić sobie z kryzysami i stresem, gdzie szukać pomocy i jak udzielać jej innym. Bo pierwszej pomocy psychologicznej powinno się uczyć tak, jak pierwszej pomocy przedmedycznej. Bohaterowie książki Sucheckiej opowiadają, dlaczego nie mówić innym, że "wszystko będzie dobrze” czy przekonywać, że "inni mają jeszcze gorzej”. Tłumaczą, co dobrego mogą dać nam nuda i cyberhigiena, jak budować dobrą atmosferę w szkole i pozytywną samoocenę. Opowiadają, czym zajmuje się pedagog, psycholog i psychiatra.
Przede wszystkim to książka, która wzmacnia i daje nadzieje. Która pokazuje, że wiedza z zakresu zdrowia psychicznego jest podstawą dbania o siebie. Również wtedy, gdy nic złego nas nie spotyka i jesteśmy zdrowi. Rozmówczynie i rozmówcy Justyny Sucheckiej najczęściej mówią o prawie do dobrego życia dla wszystkich. Oni już wiedzą, że dla każdego człowieka oznacza to coś innego. I że każdy z nas może być ich sojusznikiem lub sojuszniczką. Trzeba tylko uzbroić się w wiedzę i... empatię. I temu służy ta książka.
Opis:
Piąta część bestsellerowej serii "Odetchnij od miasta". Tym razem autorzy, Paweł i Monika, podróżnicy i twórcy bloga @zyciepopracy, przemierzyli polskie góry z zachodu na wschód. Ich podróż najlepiej oddaje długość południowej granicy Polski – ponad 1300 kilometrów, wzdłuż których rozciągają się Sudety, Beskidy, Tatry i Bieszczady oraz najstarsze góry w Polsce – Świętokrzyskie. W książce znajdziecie: - 34 wyjątkowe noclegi w polskich górach, najciekawsze i najbardziej przyjazne domy gościnne, chatki i schroniska; poznacie wyjątkowe miejsca, gospodarzy i ich inspirujące historie - 51 miejsc w górach, które warto zobaczyć i które zapamiętacie na całe życie - 39 górskich szlaków na niezapomniane wędrówki, od tych łatwych, po średnio-trudne - 28 odpowiedzi na pytanie - gdzie dobrze zjeść będąc w górach? Bo w odwiedzonych przez autorów restauracjach, knajpkach i schroniskach zjeść można wyjątkowo smacznie - 16 lokalizacji idealnych na narty wybranych przez ekspertów dziedzinie białego szaleństwa - cztery rozmowy z nietuzinkowymi postaciami związanymi z górami - himalaistką i zdobywczynią Broad Peak Agnieszką Bielecką, fotografem górskim Karolem Nienartowiczem, reprezentantką Polski w biegach górskich, piątą zawodniczką cyklu Pucharu świata Skyrunning Extreme Natalią Tomasiak oraz znawcą dzikich roślin Łukaszem Łuczajem - wiele praktycznych wskazówek: m.in. jak przygotować się do wyprawy w góry, czy na co zwracać uwagę na szlaku "W górach dzieje się jeszcze jedna niezwykła rzecz – ludzie są bliżej siebie. Więcej tutaj życzliwości, rozmów i miłych gestów. To zwykłe nie zwykłe „Cześć!”, którym na szlaku pozdrawiają się obcy ludzie. Ta radość na widok drugiego człowieka po długiej samotnej wędrówce. Ta chęć pomocy, kiedy musisz zapytać o drogę. To w końcu wspólnota, którą się czuje w górskim schronisku" - piszą w książce autorzy.
Opis:
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze.
Jaka przyszłość nas czeka? Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak? Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów.
W swoim poprzednim, influencerskim życiu Areta Szpura podbijała świat mody jako współzałożycielka marki Local Heroes, a jej ubrania nosiły największe gwiazdy i celebryci. Od kilku lat całkowicie zmieniła kierunek swoich działań, nie tylko odcinając się od świata fast fashion, ale także realizując się na polu aktywizmu ekologicznego, współtworząc wiele mikroprojektów i skupiając na ratowaniu planety. Dziś sama siebie nazywa „emerytowaną influencerką i przyszłą farmerką.” Jej najnowszy projekt to książka o znamiennym tytule: „Instrukcja obsługi przyszłości”, będąca kontynuacją bestsellera „Jak uratować świat?”.
Scenariusze opisujące to, jak może wyglądać rok 2050, jeśli ludzkości nie uda się powstrzymać destrukcyjnych procesów, działają na wyobraźnię. Susze, powodzie, tsunami, migracje klimatyczne — a to przecież tylko kilka przykładów. Pesymistyczne wizje i katastrofalne prognozy zalewają nas zewsząd, co sprawia, że część z nas woli schować głowę w piasek i udawać, że problem nie istnieje. Jest jednak spora grupa ludzi, którzy pragną poszerzać swoją wiedzę i znaleźć konstruktywne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać zmiany klimatyczne. Właśnie do nich kierowana jest „Instrukcja obsługi przyszłości” — zdumiewająca, ciekawa, wypełniona po brzegi fascynującymi informacjami i wnioskami, mobilizująca do tego, aby zrozumieć zmieniającą się rzeczywistość i zacząć działać.
Książka Szpury to podręcznik i jednocześnie zbiór rozmów przeprowadzonych z gronem wybitnych ekspertów na temat przyszłości naszej planety. Czy jesteśmy w stanie osiągnąć neutralność klimatyczną? Jakie mamy alternatywy dla kapitalizmu, który bezsprzecznie wpływa na kondycję Ziemi? Jak będzie wyglądało rolnictwo przyszłości? Czy w kolejnych dekadach mamy szansę wykarmić 10 miliardów ludzi? Czy szkoły demokratyczne mogą być bardziej ekologiczną odpowiedzią na dzisiejszy system edukacji? Jak budować miasta przyszłości? Na te i inne palące pytania Areta Szpura odpowiada wraz ze specjalistami, wśród których znajdziemy m.in. Mirosława Proppé (WWF Polska), Jana Mencwela (Miasto Jest Nasze), profesora Bolesława Roka (Akademia Leona Koźmińskiego, Forum Odpowiedzialnego Biznesu) czy Mariannę Kłosińską (Fundacja Bullerbyn).
Napisana w przystępny i bezpretensjonalny sposób książka przekazuje konkretną, popartą badaniami naukowymi i doświadczeniem specjalistów wiedzę, wraz z całym arsenałem narzędzi, które pozwolą odbiorcy nie tylko zrozumieć, w jaki sposób zmienia się świat, ale też jak odnaleźć się w gąszczu informacji, sprzecznych komunikatów i fake newsów oraz krok po kroku zacząć zmieniać rzeczywistość dookoła siebie. Merytoryczna wiedza została przekazana lekko i z wielką pasją, w sposób, jaki trafi do odbiorców w każdym wieku. „Instrukcja obsługi przyszłości” zamiast zniechęcać, sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć działać. A więc… może Ty też masz ochotę zostać bohaterem i zmienić przyszłość świata?
Opis:
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki.
W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów.
I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
Dostępne warianty:KsiążkaOpis:
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
"Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun
Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Opis:
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im nieodpowiednimi specyfikami. Wszystko w duchu natury i zgody z tym, w co nas wyposażyła.
Autorką jest najpopularniejsza edukatorka włosingowa w Polsce, twórczyni samego pojęcia „włosingu” Agnieszka Niedziałek.
Opis:
Smaczne, zdrowe i kolorowe przepisy na sałatki, z kaszą, makaronem, ryżem, wegetariańskie, z mięsem i owocami morza. Ta książka to 70 przepisów i inspiracji do tworzenia własnych sałatek z ulubionych składników.
Dostępne warianty:KsiążkaOpis:
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Opis:
Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku.
Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.
Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
Opis:
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia.
Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Opis:
Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książki, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej. Znajdziemy w niej poparte naukowymi badaniami informacje o dietach, pomysły jak zaplanować posiłki, przewodnik po najczęstszych dolegliwościach oraz informacje, jak przygotować się do wizyty u dietetyka. Całość zakończona jest Q&A z najczęstszymi pytaniami z gabinetu. Książka napisana jest w lekki i przyjemny sposób a atrakcyjności dodają jej towarzyszące tekstom kolaże.
Opis:
Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu – kiszenie, fermentowanie i solenie.
Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów.
Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
Dostępne warianty:KsiążkaOpis:
Kompleksowy poradnik, który zabiera czytelnika w podróż po kocim świecie. Małgorzata Biegańska-Hendryk, autorka bloga kocibehawioryzm.pl, technik weterynarii, zoodietetyk kotów i dyplomowana behawiorystka zwierząt towarzyszących, odpowiada na pytania, które nurtują wszystkich kociarzy, zarówno tych z wyboru, jak i tych, których kot sam sobie wybrał, bo jak pisze sama autorka „Koty nie pytają o pozwolenie, tylko wchodzą do naszego życia, czy tego chcemy, czy nie”.
W „Rozmowie z kotem” nie znajdziesz teoretycznych porad opartych na hipotetycznych rozważaniach. Poradnik zawiera treści wynikające z doświadczenia i wiedzy merytorycznej autorki, jak również prawdziwe historie kocich „rodziców”, z którymi autorka współpracowała.
Z poradnika dowiesz się m.in.:
- jak zorganizować kocią przestrzeń
- jak komunikować się z kotem
- jak oswoić kota z towarzystwem (kocim lub ludzkim)
- jak zdrowo karmić kota
- jak opiekować się kotem starszym lub niepełnosprawnym
- czy zachowanie kota ma związek z jego zdrowiem
Poradnik poza konkretnymi radami, podpartymi solidną dawką badań naukowych, zawiera piękne zdjęcia autorstwa Moniki Małek, które umilą proces zdobywania nowej wiedzy. Dzięki „Rozmowie z kotem” unikniesz KOTOstrofy w swoim domu!
Dostępne warianty:KsiążkaOpis:
Nowe wydanie przełomowego poradnika, który poprawił życie seksualne i samoocenę milionów kobiet.
Czym jest pożądanie, czego (i dlaczego) się wstydzimy, jak fantazjujemy, dlaczego tak ważne są kontekst oraz emocje i dlaczego – mimo wielkich starań naukowców – nigdy nie powstanie „różowa tabletka”, czyli odpowiednik viagry dla kobiet. Ona ma siłę to gotowy zestaw odpowiedzi na dręczące cię pytania.
EMILY NAGOSKI obala liczne mity, pomaga kobietom oswoić seksualność i przede wszystkim pokochać własne ciało, czyniąc z różnorodności i niedoskonałości piękno i prawdziwą siłę.
Opis:
Czwarta część bestsellerowej serii „Odetchnij od miasta” zabiera nas w podróż po Dolnym Śląsku. Oprócz opisów prawdopodobnie najpiękniejszych i najbardziej malowniczych miejsc noclegowych, w przewodniku znajdziemy informacje o lokalnych knajpach i restauracjach oraz garść pomysłów na aktywne spędzenie czasu. Całość przepleciona jest wywiadami ze specjalistami z regionu. Nic, tylko ruszyć w drogę i odkryć, jak fascynujący jest Dolny Śląsk!
Opis:
Smaczne i pożywne, odpowiednie na każdą porę roku, mogą także wspomagać oczyszczanie naszego organizmu! Detoks za pomocą zup? Tak, to możliwe!
Na czym polega zupowy detoks? Jak dodać swojej cerze świetlistości, witalności, a ciału mnóstwa energii? Jak zmniejszyć stres i zapomnieć o problemach z trawieniem?
Ponad 60 przepisów podzielonych na: zupy w 100% z warzyw, zupy warzywne ze zbożami, kremy orzechowe i pożywne buliony. Nowoczesne przepisy na zupę korzenną z dynią piżmową i cytryną, zupę z kokosem, słodkimi ziemniakami i czerwoną soczewicą, zupę z grzybami shiitake i amarantusem, czy krem orzechowy ze szpinakiem i migdałami, to tylko kilka z wielu zaskakujących dań proponowanych w ramach diety oczyszczającej.
Opis:
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.
Opis:
Trudno znaleźć coś zdrowszego i bardziej ekologicznego niż owsianka! Czy wiesz, że można ją przyrządzić na co najmniej 70 smacznych sposobów?
Jak owsianka wpływa na nasze zdrowie? Jakie witaminy i minerały w niej znajdziemy? Czego nam dostarczają te zdrowe (i niezbędne) składniki? Jakie właściwości kryją się w poszczególnych zbożach i jakimi dodatkami możemy je wzbogacać, żeby uzyskać najbardziej wartościowy posiłek?
Proste, a jednocześnie niebanalne przepisy na smaczne powitanie dnia i dostarczenie sobie na wiele godzin energii ze zbóż, nasion chia, marchwi, migdałów, konopi czy imbiru
Opis:
Czujesz lęk i niepokój? Nie wiesz, jaką decyzję podjąć? Ta książka pomoże ci przejść przez trudne emocje i metodą małych kroków wyjść na prostą. „Atak paniki. Jak pokonać lęk, napad niepokoju i trudne emocje” to skonstruowany w bardzo przejrzysty sposób poradnik, który każdemu pomoże uporać się z codziennymi trudami. Autorka za pomocą drzewek decyzyjnych przeprowadza nas krok po kroku przez nasze stany lękowe. Doradza, jak reagować na ataki paniki oraz jak nad nimi pracować długoterminowo. Poradnik podzielony jest na kilka sekcji tematycznych. Znajdziemy w nim sposoby na pokonanie lęków towarzyszących pracy, związkom czy tych, które niesie w sobie rodzicielstwo.