-
Opis:
Nowa książka autorki Ona ma siłę, poradnika, który poprawił życie seksualne i samoocenę milionów kobiet!
Czy można cieszyć się wspaniałym seksem przez całe życie? Emily Nagoski mówi: TAK! Ceniona amerykańska seksuolożka, psycholożka i terapeutka powraca, oferując rewolucyjne spojrzenie na seks w długoterminowych związkach. W Zróbmy to razem obala powszechne mity, takie jak przekonanie, że pożądanie i satysfakcja seksualna nieuchronnie maleją z czasem. Zamiast tego pokazuje, jak odnaleźć prawdziwą radość z intymności – niezależnie od tego, jak długo trwa wasz związek.Z HUMOREM, EMPATIĄ I NAUKOWĄ PRECYZJĄ NAGOSKI POMAGA ZROZUMIEĆ:dlaczego „spontaniczne pożądanie” to niejedyny klucz do udanego życia seksualnego,jak rozmawiać z partnerem o seksie, nastroju i potrzebach, nie raniąc uczuć,jak stworzyć emocjonalną mapę, która pomoże wam wspólnie odnaleźć drogę do intymności.Ta książka zmienia sposób, w jaki myślimy o seksie – pokazuje, że nie chodzi o ilość, ale o jakość. Niezależnie od tego, czy zmagasz się z trudnościami w relacji, stresem czy presją społeczną, stanie się twoim przewodnikiem do budowania głębszej więzi i prawdziwej satysfakcji w związku. Odkryj, jak zadbać o dobry seks, który będzie źródłem radości na lata!EMILY NAGOSKI to wielokrotnie nagradzana autorka bestsellera „New York Timesa” pt. Ona ma siłę i współautorka – wraz ze swoją siostrą Amelią – książki Wypalenie. Jak wyrwać się z błędnego koła stresu. Zrobiła doktorat w diedzinie zdrowia na Uniwersytecie Indiana, odbywając szkolenie kliniczne i prowadząc prace badawcze w Instytucie Kinseya. Teraz łączy edukację seksualną z edukacją na temat stresu, ucząc kobiety żyć w ich ciałach z pewnością siebie i radością. Mieszka w Massachusetts z dwoma psami, kotem i rysownikiem komiksów.Napisałam przewodnik, który ujawnia zaskakująco prostą prawdę o seksie i dostarcza konkretnych, skutecznych narzędzi pozwalających maksymalizować potencjał erotyczny w każdym szczęśliwym, długotrwałym związku seksualnym. Ta książka stanowi efekt dziesięcioleci moich doświadczeń jako edukatorki seksualnej, dekady rozwoju nauki i dekady małżeństwa, podczas której moja własna relacja seksualna z partnerem przeżywała wzloty i upadki.Obiecuję, że dzięki lekturze Zróbmy to razem dowiecie się, jak naprawdę wygląda wspaniały seks na dłuższą metę, jak do niego dojść we własnym życiu i co robić, gdy pojawią się trudności.Fragment książki
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Świętuj pięćdziesięciolecie kultowej łamigłówki! Poznaj historię najsłynniejszej kostki na świecie.
Jak szybko kostkę Rubika potrafi ułożyć robot? Jak kostka wygląda w środku? Ile jest metod jej ułożenia? Z czego zrobiony był jej prototyp? Ile kosztuje najdroższa kostka, gdzie można znaleźć największą? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą czytelnicy w oficjalnej, pełnej ciekawostek książce „Rubik’s Cube. 50 lat najsłynniejszej kostki świata”.
Kiedy węgierski profesor architektury Ernő Rubik stworzył swoją układankę w 1974 roku, nie przypuszczał, że jego „Magiczna Kostka” stanie się jedną z najsłynniejszych łamigłówek wszech czasów, zyska popularność na całym świecie, stając się zarówno zabawką, jak i narzędziem do rozwijania umiejętności logicznego myślenia i pamięci. Kostka pojawiła się w filmach, serialach i teledyskach, stając się ikoną lat 80. oraz symbolem intelektualnego wyzwania. Dzisiaj obchodzi swoje 50 urodziny, ale wcale nie wybiera się na emeryturę i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 42,74 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".
To zestaw potraw, które – jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym – jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką.
To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 63,74 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami.
„Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.”
Robert Makłowicz
„Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.”
Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Promocja -24%
Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Imponujące dzieło Érica Kaysera – uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser.
Éric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. „Wielka księga chleba” to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne „chlebowe” mąki ale też m.in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy.
To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata – m.in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej.
Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy.
Éric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. „Wielka Księga Chleba” to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Niebanalna koncepcja książki: przepisy połączone z gawędą o Włoszech! Znakomite pióro i bardzo dobre zdjęcia!
Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! Italia do zjedzenia jest osobistym połączeniem książki kucharskiej
i przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i historii sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukbuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Promocja -24%
Bestseller
Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Fascynująca książka, która odkrywa przed czytelnikiem tajemnice 60 różnych kamieni. Autorka przytacza historie i ciekawostki o minerałach z różnych zakątków świata, pokazując ich niezwykłe właściwości i wpływ na kulturę oraz historię ludzkości.
Ałunit, bursztyn, jadeit, ametyst, lapis-lazuli. Wybierz się w podróż przez wieki, odkrywając tajemnice i niezwykłe opowieści związane nie tylko z drogocennymi klejnotami, ale i pozornie zwykłymi skałami.
W jaki sposób diamenty stały się symbolem luksusu? Jakie znaczenie miały ametysty dla starożytnych Greków? Dlaczego niektóre kamienie są uważane za talizmany przynoszące szczęście? Każdy rozdział to inna opowieść, o tym, jak kamienie wpływały na życie ludzi, ich kulturę, wierzenia oraz codzienność. Od starożytnych cywilizacji, które przypisywały minerałom magiczne właściwości, przez średniowieczne alchemiczne eksperymenty, aż po współczesne zastosowania w technologii i medycynie.
Od hematytu używanego w malowidłach jaskiniowych po mołdawit, który stał się sensacją TikToka; od skradzionego piaskowca Scone po nieoczekiwaną akustykę Stonehenge; od kryształowych kul po kompasy – skały i minerały zawsze były w centrum naszej historii.
3000 lat temu Babilończycy stworzyli lapidaria – księgi próbujące poznać magiczne tajemnice skał. W „Sekretach kamieni” znana krytyczka sztuki Hettie Judah prezentuje niesamowite historie kryjące się za sześćdziesięcioma kamieniami, które ukształtowały i zainspirowały historię ludzkości, od poszukiwaczy skamieniałości z Dorset po chińskich filozofów, od Katarzyny Wielkiej po Michała Anioła.
Dowiedz się, dlaczego alchemicy poszukiwali cynobru i siarki. Odkryj tajemnicę zaginionej bursztynowej komnaty Fryderyka Pruskiego. Dowiedz się, jak grecki potwór stworzył koral, a obsydian stał się inspiracją do stworzenia popularnej gry komputerowej.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
-
Opis:
Ponad 60 przepisów na pasty, smarowidła i kremy idealne na każdą okazję!
Trudno o coś lepszego niż pajda świeżego chleba posmarowana czymś smakowitym. Ziołowym masełkiem, pastą jajeczną albo pikantnym dyniowym chutneyem. Bez względu na to, czy lubicie klasyczne, czy też nieco bardziej wymyślne smaki, dobra pasta do chleba to coś, co pozwoli wam w mgnieniu oka przygotować pyszną przekąskę idealną zarówno na szybkie śniadanie, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.
Książka jednej z ulubionych niemieckich autorek kulinarnych to niewyczerpane źródło pysznych inspiracji i zachęta do eksperymentowania z nowymi połączeniami i smakami.
Czegóż tu nie ma! Słodko-pikantna pasta z curry, ziemniaczano-serowa ze szczypiorkiem, wiosenny dip z rzodkiewką, dymką i świeżymi ziołami, krem z prażonych pestek dyni! Pasty warzywne, serowe, rybne, wegetariańskie i wegańskie; słodkie i słone.
Ich receptury zostały opracowane tak, aby zapewnić harmonijne połączenie smaków, które najlepiej komponują się z rozmaitymi rodzajami pieczywa, pasują jednak znakomicie także jako dodatek do naleśników, makaronów czy sałatek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 35,24 zł
-
Opis:
Poradnik, który ma pomóc w lepszym poznaniu i zrozumieniu psów.
Zofia Zaniewska i Piotr Wojtków, zawodowi trenerzy i behawioryści psów, pokazują, jak łączyć naukę, trening i jednocześnie zwracać uwagę na emocje i nastroje psa. Dzięki dobrej więzi między opiekunami a psem staje się on mniej podatny na różne bodźce zewnętrzne, rzadziej ma problemy z lękliwością, nadpobudliwością czy agresją. Cenne porady na temat tego, jak wychować i wyszkolić psa, znajdą tutaj zarówno doświadczeni opiekunowie, jak i wszyscy, którzy dopiero zamierzają adoptować czworonogiego przyjaciela. Książka zawiera również instruktażowe zdjęcia, które pokazują, w jaki sposób nauczyć psa wykonywania komend i sztuczek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 42,74 zł
-
Opis:
Wyrusz na przygodę do niezwykłego świata natury! Oto ogromnie zróżnicowany wybór ilustracji, wśród których znaleźć można zarówno starannie odwzorowane bujne kwiaty czy liście, bardziej abstrakcyjne wzory inspirowane światem roślin, realistyczne obrazy zwierząt czy stylizowane intrygujące kompozycje. Daj upust swojej kreatywności i zrelaksuj się wypełniając piękne wzory kolorami.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 26,24 zł
-
Opis:
Odkryj piękno świata natury dzięki kolekcji ponad 60 ilustracji przedstawiających urocze zwierzęta z niemal każdego zakątka świata. Znajdziesz tutaj borsuka i gazelę, pancernika i kameleona, tygrysy, żółwie i morskie stworzenia. Niektóre obrazy wymagają mniej, inne więcej precyzji i skupienia. Wszystkie jednak zostały zaprojektowane tak, aby sprawić przyjemność podczas kolorowania.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 26,24 zł
-
Opis:
Rób kompost, wzbogacaj glebę i twórz regeneratywny ogród – bez względu na to, gdzie mieszkasz! Ta książka pomoże ci wybrać sposób kompostowania, pasujący do twojego stylu życia.
Może się wydawać, że kompostowanie to trudna sztuka, że zabiera mnóstwo czasu, że kompost śmierdzi i że trzeba dysponować mnóstwem miejsca. A to nieprawda! Kate Flood, ogrodniczka i aktywistka na rzecz zrównoważonego rozwoju przekonuje, że robienie kompostu może być świetną zabawą, która – jeśli będziemy trzymać się odpowiednich zasad – wymaga minimum miejsca, czasu i wysiłku. I wcale nie śmierdzi!
Dołącz do Kate i wyrusz w szaloną podróż do świata kompostu – podążając za jej szczegółowymi wskazówkami dowiesz się, co kompostować, w czym, jak i gdzie. Poznasz rozmaite sposoby kompostowania i wzbogacania gleby, dowiesz się, jak zacząć przygodę z kompostem, jaki sprzęt jest do tego najlepszy, do czego wykorzystywać „czarne złoto”, jak radzić sobie z najbardziej typowymi problemami, oraz jak udoskonalić swoje umiejętności, jeśli jesteś bardziej doświadczonym ogrodnikiem!
Książka zawiera kody QR- po zeskanowaniu zobaczysz krótki filmik z Instagrama Autorki, eksplorujący temat, o którym w danym momencie czytasz.
„A gdyby tak odpadki kuchenne nie lądowały w śmietniku, tylko zamieniały się w pełne życia pożywienie dla naszej gleby i roślin? Kate Flood w swojej książce przekonuje, że to możliwe i podpowiada, jak zrobić to dobrze. Po przeczytaniu od razu zaczęłam szukać miejsca w ogrodzie na nową pryzmę kompostową.” JOANNA ŻYTKOWSKA, autorka poradników ogrodniczych, @poprostuposadz
„Produkuję złoto! Mogę tak mówić dzięki kompostowaniu. Podjęłam to wyzwanie na niewielkim balkonie. Resztkami z mojej kuchni zajadało się jakieś 200 dżdżownic kalifornijskich, pryzma zaczęła przyjemnie pachnieć deszczowym aromatem, sąsiedzi nie narzekali więc na zapachy, pojawił się pierwszy humus. Teraz kompostownik stoi w ogródku, dzieci radośnie obserwują, jak dżdżownice rozkosznie tyją dzięki naszym odpadkom, a ja mam „czarne złoto”, czyli luksusowy nawóz dla moich roślin. Jeśli się wciąż wahacie, to książka Kate Flood fantastycznie motywuje do rozpoczęcia przygody z kompostowaniem. Pomaga odkryć i zrozumieć, jak ważny to proces w naszej relacji z naturą. Warto sięgnąć po ten przewodnik!” SYLWIA MAJCHER dziennikarka i edukatorka ekologiczna, @sylwia_majcher_eko
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
-
Opis:
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu.
Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością.
Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI.
Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna.
Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów.
Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu – bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności.
Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 37,49 zł
-
Opis:
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo.
Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.
Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Dostępne warianty:
Książka
Opis:
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
-
Opis:
W swojej najnowszej książce Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka, autorka bloga i profilu instagramowego @poprostuposadz przekonuje, że nie ma przestrzeni zbyt małej do uprawy roślin. Parapet to świetne miejsce do hodowania ziół, szczypiorku, mikrolistków, czy kiełków. Balkon, nawet mały, umożliwia uprawę wielu warzyw, ziół i kwiatów. Taras pozwala na rozstawienie większych skrzynek, w których warzywom i ziołom będzie rosło się lepiej, a także donic z kwiatami i drzewkami, które uzupełnią nasz mały ogródek. Autorka dzieli się swoimi doświadczeniami podpowiadając, jak optymalnie wykorzystać każde dostępne miejsce i dobrać takie rośliny, którym w danej przestrzeni będzie najlepiej, zdradza kreatywne metody uprawy i sposoby na radzenie sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami, jakie stawia przed nami uprawa roślin na małej powierzchni.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 48,74 zł
-
Dostępne warianty:
Książka, Ebook (EPUB, MOBI)
Opis:
„Zablokuj, skasuj, idź dalej” to zabawny i bezkompromisowy, napisany dosadnym językiem przewodnik po randkowaniu w czasach Tindera.
Autorka popularnego instagramowego profilu LalalaLetMeExplain, jak sama przyznaje, przez lata umawiała się z niewłaściwymi facetami. Angażowała się, starała, a koniec końców i tak zostawała sama – zraniona i z coraz gorszym mniemaniem o sobie. Swoimi doświadczeniami zaczęła dzielić się w mediach społecznościowych i z zaskoczeniem odkryła, że tysiące kobiet przechodziły to samo. To dało jej siłę do zmiany myślenia i podejścia do randek. Postanowiła zebrać wszystkie swoje doświadczenia i opisać je w formie przewodnika, który pozwoli innym kobietom uniknąć jej błędów i zauważyć ostrzegawczą czerwoną lampkę zanim będzie zbyt późno; jak nie dać się wykorzystać, jak uniknąć szkodliwych relacji i rozpoznać toksycznych mężczyzn i zbudować w sobie siłę, by walczyć o swoje potrzeby i umieć zerwać relację, gdy jest dla nas szkodliwa.
"Ekspresowy kurs psychologicznej samoobrony dla każdego, kto szuka miłości. Szczerze, bez owijania w bawełnę i z humorem. Jeżeli po tej lekturze wylądujesz na kolejnej randce z toksycznym facetem, to już tylko na własne życzenie"- Natalia Kusiak, autorka podcastu „Pierwsza randka” i książki „The Bowl Book”
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 37,49 zł
-
Opis:
Pierwszy przewodnik po niewidzialnym świecie zapachów i zapachowych destynacjach w Europie. Inspiracje i wskazówki, jak odkryć potencjał węchu i cieszyć się nim na co dzień.
Jak powstają zapachy i jak oddziałują na nasz mózg? Dlaczego warto wąchać świadomie? Od czego zacząć naukę dostrzegania zapachów wokół nas? Kim są ludzie, którzy poświęcają im całe życie? Od aromatu kawy po niezwykły zapach irysowego olejku z Toskanii, od śmierdzącego francuskiego sera po wykwintnie pachnące róże z bułgarskich plantacji i woń dzikiej, pierwotnej puszczy. Poznaj niezwykły wymiar codzienności opisanej zapachami dzięki książce „Ach, zapach!”.
"Ta książka to zachwycająca, zmysłowa podróż, pozwalająca poznać nie tylko pasjonatów, którzy swoje życie oddali zapachom, nie tylko rajskie miejsca pełne kwiatów i ziół, nie tylko procesy zamykania zapachów w słoiczkach i butelkach. To podróż, w której poznajemy lepiej siebie. To droga do pełniejszego przeżywania świata."
Paulina Reiter, dziennikarka i redaktorka „Wysokich Obcasów”
"Będąc podróżnikiem, nauczyłem się używać nosa jako narzędzia i szybko okazało się, że miasta pachną zupełnie różnie. Jestem zachwycony, że ktoś opowiada o zapachu tak wspaniale jak autorki tej książki. To znakomita lektura! Uwierzcie, zwłaszcza że do książek, podobnie jak do miast, mam niezłego nosa!"
Bartek Kieżun, podróżnik i autor książek nie tylko kulinarnych
"Życie jest zbyt krótkie, by się nim nie zaciągać. Zwłaszcza że najpiękniejsze zapachy są zupełnie za darmo, a potrafią cieszyć jak najdroższe perfumy świata. Dlaczego? Jest na to wiele odpowiedzi, a wszystkie znajdziecie w tej fascynującej, niemal przygodowej książce."
Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu „Z pełnymi ustami”
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
-
Opis:
Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera! Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie!
Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując „bibliotekę smaków”, w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć.
Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
-
Opis:
Brytyjski bestseller (#1 Sunday Times’a) nagrodzony tytułem Książki Roku podczas The British Book Awards 2023. Ten przewodnik, napisany w zabawny, bezpośredni i bezpruderyjny sposób to absolutny „must read” dla wszystkich kobiet, które chcą dowiedzieć się i zrozumieć, co je czeka je w okresie okołomenopauzalnym. Brytyjska dziennikarka Davina Mc Call razem z dr Naomi Potter na bazie najnowszych badań naukowych tłumaczą, czym jest menopauza, obalają szkodliwe mity, oddają też głos kobietom i przyglądają się ich doświadczeniom, dzięki czemu możemy zrozumieć, że chociaż każda z nas przeżywa ten czas inaczej razem tworzymy silną społeczność. Menopauzing uzbraja kobiety w narzędzia niezbędne do pełniejszego zrozumienia tej części ich życia. Bo menopauza to nie koniec. To drugi początek.
Promocja -25%
Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł