Wydawnictwo W.A.B. Wydawnictwo Wilga Wydawnictwo Wilga play Wydawnictwo FoxGames Wydawnictwo Uroboros Wydawnictwo Buchmann

Darmowa przesyłka od 100zł!

Poradniki

Poszukujesz informacji o zdrowiu i równowadze emocjonalnej? A może chcesz rozpocząć produkcję domowych przetworów i nalewek? Bez względu na to, co Cię interesuje, książki poradniki dostarczą Ci wielu wartościowych, sprawdzonych informacji na różne tematy. Dzięki poradnikom dowiesz się, jak rozwiązać problemy, na które się natykasz się w wybranej dziedzinie. Z pomocą książek można zdobyć pierwsze doświadczenia w nowej tematyce lub poszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.

Różnorodność tematów poradnikowych

Poradniki w formie książek zawierają wartościowe informacje na wiele tematów. Tytuły, które warto przeczytać, to zarówno pozycje dotyczące ludzkiej duchowości, zdrowia i przemian w organizmie związanych z wiekiem, jak i różnych pasji. Wśród polecanych pozycji panie znajdą dla siebie książki, które pomogą im zrozumieć swoje ciało w okresie menopauzy lub poradzić sobie z trudnym rozstaniem z wieloletnim partnerem i rozwodem. Na panów czekają z kolei poradniki książki motywacyjne, które wspierają ich na etapie kryzysu wieku średniego i rozliczeń dotychczasowych osiągnięć w życiu. Dzięki książkom tego typu są w stanie uporać się szybko ze zmianami i znaleźć dla siebie drogę na kolejne lata.

Najlepsze książki poradnikowe obejmują liczne książki dla hobbystów. Wśród nich można znaleźć publikacje skierowane do czytelników zainteresowanych gotowaniem i pieczeniem, przyrządzaniem domowych przetworów, nalewek i ziołowych leków, wędkowaniem, rysunkiem, podróżowaniem, czy też życiem w duchu zero waste. Dzięki temu każdy czytelnik może znaleźć dla siebie wartościowe poradniki, które dostarczają inspiracji i pomysłów do wykorzystania w codziennym życiu. Dostępność książek praktycznie w każdej dziedzinie sprawia, że poradniki są odpowiednie dla wszystkich bez względu na wiek, zainteresowania i oczekiwania co do treści książki.

Poradniki od ekspertów i nie tylko

Jakie poradniki można kupić w niskiej cenie z szybkim czasem dostawy? Oferta książek w formie poradników obejmuje zarówno pozycje przygotowane przez ekspertów, jak i celebrytów, influencerów i innych autorów. Eksperci przedstawiają w swoich książkach fachowe spojrzenie na różne dziedziny, powołując się na badania naukowe i inne wiarygodne źródła. Dzięki temu tworzone przez nich poradniki książki dają solidne podstawy do dalszego zgłębiania tematu. Eksperci pomagają chronić się przed dezinformacją i odróżniać wartościową wiedzę od mitów i demagogii. Książki poradnikowe ich autorstwa warto czytać, by zgłębić wybrany temat bez narażania się na powielanie nieprawdziwych informacji.

Najlepsze poradniki innych autorów to książki tworzone przez osoby, które mają liczne doświadczenia w danej dziedzinie. Influencerzy są w stanie udzielić wartościowych rad czytelnikom, którzy marzą o założeniu własnego kanału w sieci i zarabianiu na swojej marce. Poradniki influencerek modowych, urodowych lub parentingowych cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na prosty przekaz i wiarygodność autorów, którzy na co dzień przedstawiają swój wizerunek w mediach i sieci. Poradniki stworzone przez youtuberów lub instagramerów uzupełniają często treści publikowane w internecie, dlatego są doskonałym wyborem dla osób regularnie śledzących dany kanał.

Bestsellery w kategorii poradniki – FOKSAL poleca

Poradniki obejmują wiele bestsellerowych pozycji, które pomagają rozwijać pasje i zainteresowania, ale nie tylko. Wśród polecanych poradników znajdują się liczne książki, które wspierają rozwój duchowy i emocjonalny. Dzięki nim można zdobyć większą samoświadomość i uporać się z traumami z dzieciństwa. Poradniki pokazują, w jaki sposób uzyskać balans między życiem zawodowym i prywatnym oraz na czym polega skuteczna komunikacja. Sięganie po nie sprzyja rozwijaniu i nabywaniu nowych kompetencji miękkich, a także odzyskaniu równowagi emocjonalnej. Bestsellerowe poradniki wydawnictwa FOKSAL są dostępne w stałej sprzedaży, dlatego można sięgnąć po nie zawsze, gdy zachodzi taka potrzeba.

Najpopularniejsze poradniki od wydawnictwa Buchmann

U nas możesz kupić przede wszystkim dzieła poruszające takie tematy, jak:

  • opieka nad psem i kotem,
  • gotowanie i kulinaria (przepisy na zupy, chleb, kiszonki, owsianki, makarony, zdrowe odżywianie, podróże w różne rejony świata),
  • wychowywanie dzieci,
  • psychologia,
  • ezoteryka,
  • dbanie o włosy,
  • zdrowie (np. ziołolecznictwo).

Wydawnictwo Buchmann znane jest zwłaszcza z kulinarnych poradników oraz licznych pozycji dotyczących rozwoju osobistego, zarówno pod kątem biznesowym, jak i psychologicznym. Sprawdź nasze książki!

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 17

  • Jeffrey Hamelman Chleb
    Książka

    Chleb

    Jeffrey Hamelman
    Opis: Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Bartek Kieżun Chorwacja do zjedzenia
    Książka

    Chorwacja do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami. „Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.” Robert Makłowicz „Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.” Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
    Promocja -19%
    87,99 zł
    109,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 87,99 zł
  • Opis: Przewodnik po kultowych animacjach z legendarnego japońskiego studia Ghibli! Recenzje, ciekawostki, nieznane fakty, wypowiedzi twórców. „Ghiblioteka” to hołd dla legendarnego japońskiego studia animacyjnego. Autorzy, będący wielkimi fanami produkcji Ghibli (od kilku lat prowadzą poświęcony temu tematowi podkast), analizują szczegółowo każdy film, począwszy od „Nausicaä z Doliny Wiatru”, po najnowszą produkcję „Chłopiec i czapla” z 2023 r. Dzięki tej bogato ilustrowanej książce poznajcie historie poszczególnych filmów, komentarze twórców, ciekawostki i nieznane fakty zza kulis powstawania takich kultowych produkcji jak „Mój sąsiad Totoro”, „Księżniczka Mononoke” czy „Spirited Away”. Strony „Ghiblioteki” wypełniają też zachwycające oryginalne plakaty i słynne kadry z filmów. „Ghiblioteka” to lektura obowiązkowa i pozycja kolekcjonerska nie tylko dla fanów produkcji studia Ghibli, lecz także dla wszystkich wielbicieli animacji i kinematografii!
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Dostępne warianty: Książka Opis: Imponujące dzieło Érica Kaysera – uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Éric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. „Wielka księga chleba” to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne „chlebowe” mąki ale też m.in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy. To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata – m.in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej. Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy. Éric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. „Wielka Księga Chleba” to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Bartek Kieżun Italia do zjedzenia
    Książka

    Italia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Niebanalna koncepcja książki: przepisy połączone z gawędą o Włoszech! Znakomite pióro i bardzo dobre zdjęcia! Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! Italia do zjedzenia jest osobistym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i historii sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukbuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
    Promocja -19% Bestseller
    87,99 zł
    109,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 87,99 zł
  • Aldo Sohm Po prostu wino
    Książka

    Po prostu wino

    Aldo Sohm
    Dostępne warianty: Książka Opis: Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera! Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie! Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując „bibliotekę smaków”, w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć. Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Bartek Kieżun Jerozolima do zjedzenia
    Książka

    Jerozolima do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Zośka Leszczyńska-Niziołek Polowanie na grzyby
    Książka

    Polowanie na grzyby

    Zośka Leszczyńska-Niziołek
    Opis: „Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli”. Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. „Polowanie na grzyby” to opowiedziany atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Bartek Kieżun Ateny do zjedzenia
    Książka

    Ateny do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce. Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Bartek Kieżun Portugalia do zjedzenia
    Książka

    Portugalia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Bartek Kieżun Italia do zjedzenia
    Książka

    Italia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Bartek Kieżun Stambuł do zjedzenia
    Książka

    Stambuł do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Bartek Kieżun Hiszpania do zjedzenia
    Książka

    Hiszpania do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 79,99 zł
  • Bartek Kieżun Stambuł do zjedzenia
    Książka

    Stambuł do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
    Produkt niedostępny
    87,99 zł
    109,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 87,99 zł
  • Opis: Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". To zestaw potraw, które – jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym – jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Produkt niedostępny
    67,99 zł
    84,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 67,99 zł
  • Opis: Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Produkt niedostępny
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł
  • Anna Budyńska Katarzyna Białousz Ach, zapach! Przewodnik po fantastycznym świecie zapachów
    Książka

    Ach, zapach! Przewodnik po fantastycznym świecie zapachów

    Anna Budyńska, Katarzyna Białousz
    Opis: Pierwszy przewodnik po niewidzialnym świecie zapachów i zapachowych destynacjach w Europie. Inspiracje i wskazówki, jak odkryć potencjał węchu i cieszyć się nim na co dzień. Jak powstają zapachy i jak oddziałują na nasz mózg? Dlaczego warto wąchać świadomie? Od czego zacząć naukę dostrzegania zapachów wokół nas? Kim są ludzie, którzy poświęcają im całe życie? Od aromatu kawy po niezwykły zapach irysowego olejku z Toskanii, od śmierdzącego francuskiego sera po wykwintnie pachnące róże z bułgarskich plantacji i woń dzikiej, pierwotnej puszczy. Poznaj niezwykły wymiar codzienności opisanej zapachami dzięki książce „Ach, zapach!”. "Ta książka to zachwycająca, zmysłowa podróż, pozwalająca poznać nie tylko pasjonatów, którzy swoje życie oddali zapachom, nie tylko rajskie miejsca pełne kwiatów i ziół, nie tylko procesy zamykania zapachów w słoiczkach i butelkach. To podróż, w której poznajemy lepiej siebie. To droga do pełniejszego przeżywania świata." Paulina Reiter, dziennikarka i redaktorka „Wysokich Obcasów” "Będąc podróżnikiem, nauczyłem się używać nosa jako narzędzia i szybko okazało się, że miasta pachną zupełnie różnie. Jestem zachwycony, że ktoś opowiada o zapachu tak wspaniale jak autorki tej książki. To znakomita lektura! Uwierzcie, zwłaszcza że do książek, podobnie jak do miast, mam niezłego nosa!" Bartek Kieżun, podróżnik i autor książek nie tylko kulinarnych "Życie jest zbyt krótkie, by się nim nie zaciągać. Zwłaszcza że najpiękniejsze zapachy są zupełnie za darmo, a potrafią cieszyć jak najdroższe perfumy świata. Dlaczego? Jest na to wiele odpowiedzi, a wszystkie znajdziecie w tej fascynującej, niemal przygodowej książce." Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu „Z pełnymi ustami”
    Produkt niedostępny
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,99 zł

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 17