Wydawnictwo W.A.B. Wydawnictwo Wilga Wydawnictwo Wilga play Wydawnictwo FoxGames Wydawnictwo Uroboros Wydawnictwo Buchmann

Darmowa przesyłka od 100zł!

Kuchnia i dieta - poradniki

Gotowanie to prawdziwa sztuka. Łączenie składników, przypraw, a także stosowanie różnych technik kulinarnych pozwala w pełni wydobyć głębię smaku każdej potrawy. Dzięki poradom zawartym w książkach kulinarnych podbija się kubki smakowe każdego, kto spróbuje gotowego dania. Jeśli lubisz gotować i z radością spędzasz czas w kuchni, książki z przepisami pomogą Ci wznieść się na jeszcze wyższy poziom kulinarny. Z ich pomocą poznasz nie tylko kuchnię polską, ale i kuchnie z wszystkich kontynentów oraz przepisy dietetyczne.

Książki kucharskie – kuchnie świata i kuchnia polska

Wśród książek kulinarnych, które możesz kupić w najniższej cenie, znajdują się zarówno tytuły z przepisami kuchni polskiej, jak i z różnych stron świata. Kuchnia polska to niezrównana klasyka dań, które przyrządzały babcie i mamy w każdym polskim domu. Z pomocą książek pierogi, dania na bazie kapusty i ziemniaków, a także dania mięsne można przygotować krok po kroku. Książki kucharskie z klasycznymi przepisami kuchni polskiej pomogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa i odbyć kulinarną sentymentalną podróż. Dla fanów łączenia klasyki z nowoczesnością przygotowano z kolei poradnik zdrowie diety i żywienie, w którym dostępne są przepisy na pierogi, bigos, mięsne potrawki i dobrze znane zupy w fit wersji.

Smaki i zapachy z różnych stron świata pobudzają zmysły i sprawiają, że rodzina i goście chętnie zasiadają przy wspólnym stole, dlatego warto pomyśleć nie tylko o książkach na temat kuchni polskiej, ale i z innych krajów. Duża dostępność poradników sprawia, że z ich pomocą można poznać tajniki kuchni włoskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, tureckiej bądź żydowskiej. Oryginalne połączenia przypraw i składników pozwolą odkryć zupełnie nowe doznania kulinarne bez konieczności odbywania dalekich podróży.

Kuchnia i dieta – Foksal poleca

Wśród książek o gotowaniu można znaleźć pozycje stworzone przez znanych i lubianych blogerów kulinarnych. Ich przepisy pozwalają wznieść się na wyżyny gotowania i zaskoczyć rodzinę niespotykanymi, lecz przemyślanymi połączeniami smaków. W książkach autorstwa blogerów takich jak Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, znajdują się przepisy, które łączą bogactwo polskiej kuchni z możliwościami, które przyniosła masowa migracja i globalizacja. Dzięki takim książkom kuchnia i diety są urozmaicone, a codziennie gotowanie dla rodziny przynosi więcej satysfakcji.

Każda książka o dietach pozwala z kolei jeść lepiej, smaczniej i zdrowiej. Dzięki wskazówkom kucharzy, lekarzy i dietetyków czytelnicy uczą się, po które produkty sięgać, jak je łączyć i jak komponować zbilansowane jadłospisy na cały dzień. Przepisy na diecie nie muszą być nijakie i pozbawione smaku, co udowadniają z powodzeniem książki dietetyczne dla diabetyków oraz osób z nadwagą.

Diety i zdrowe odżywianie – książki i poradniki

Książki o dietach to skarbnica wiedzy na temat zdrowego odżywiania w trakcie odchudzania oraz w chorobie. Dzięki nim dania na dietę są kolorowe, apetyczne i smaczne, a obniżenie kaloryczności codziennych posiłków nie wiąże się z koniecznością głodowania. W kwestii takiej jak dieta, przepisy pomagają zmienić nawyki żywieniowe i odkryć nowe możliwości w kuchni. Bez odpowiedniej inspiracji trudno samodzielnie tworzyć fit przepisy. Książka kulinarna dla osób na diecie daje szereg wskazówek, które w przyszłości można wykorzystać podczas tworzenia własnych dań dietetycznych. Dobrym wyborem jest też książka na przepisy, w której obok gotowych receptur można umieścić własne, udane przepisy, by w przyszłości do nich wrócić.

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 13

  • Jeffrey Hamelman Chleb
    Książka

    Chleb

    Jeffrey Hamelman
    Opis: Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
  • Dostępne warianty: Książka Opis: Imponujące dzieło Érica Kaysera – uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Éric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. „Wielka księga chleba” to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne „chlebowe” mąki ale też m.in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy. To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata – m.in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej. Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy. Éric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. „Wielka Księga Chleba” to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
  • Bartek Kieżun Chorwacja do zjedzenia
    Książka

    Chorwacja do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami. „Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.” Robert Makłowicz „Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.” Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
    Promocja -19%
    87,99 zł
    109,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
  • Dostępne warianty: Książka Opis: Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". To zestaw potraw, które – jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym – jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Promocja -19%
    67,99 zł
    84,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 63,74 zł
  • Bartek Kieżun Italia do zjedzenia
    Książka

    Italia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Niebanalna koncepcja książki: przepisy połączone z gawędą o Włoszech! Znakomite pióro i bardzo dobre zdjęcia! Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! Italia do zjedzenia jest osobistym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i historii sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukbuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
    Promocja -19% Bestseller
    87,99 zł
    109,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 82,49 zł
  • Aldo Sohm Po prostu wino
    Książka

    Po prostu wino

    Aldo Sohm
    Opis: Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera! Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie! Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując „bibliotekę smaków”, w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć. Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
    Promocja -19%
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
  • Bartek Kieżun Jerozolima do zjedzenia
    Książka

    Jerozolima do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Bartek Kieżun Ateny do zjedzenia
    Książka

    Ateny do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce. Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Bartek Kieżun Portugalia do zjedzenia
    Książka

    Portugalia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Bartek Kieżun Stambuł do zjedzenia
    Książka

    Stambuł do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
    Promocja -19%
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Bartek Kieżun Italia do zjedzenia
    Książka

    Italia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Bartek Kieżun Hiszpania do zjedzenia
    Książka

    Hiszpania do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Opis: Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
    Promocja -19% Bestseller
    79,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 74,99 zł
  • Opis: Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Produkt niedostępny
    63,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 13