Wydawnictwo W.A.B. Wydawnictwo Wilga Wydawnictwo Wilga play Wydawnictwo FoxGames Wydawnictwo Uroboros Wydawnictwo Buchmann

Darmowa przesyłka od 100zł!

Kuchnia i dieta - poradniki

Gotowanie to prawdziwa sztuka. Łączenie składników, przypraw, a także stosowanie różnych technik kulinarnych pozwala w pełni wydobyć głębię smaku każdej potrawy. Dzięki poradom zawartym w książkach kulinarnych podbija się kubki smakowe każdego, kto spróbuje gotowego dania. Jeśli lubisz gotować i z radością spędzasz czas w kuchni, książki z przepisami pomogą Ci wznieść się na jeszcze wyższy poziom kulinarny. Z ich pomocą poznasz nie tylko kuchnię polską, ale i kuchnie z wszystkich kontynentów oraz przepisy dietetyczne.

Książki kucharskie – kuchnie świata i kuchnia polska

Wśród książek kulinarnych, które możesz kupić w najniższej cenie, znajdują się zarówno tytuły z przepisami kuchni polskiej, jak i z różnych stron świata. Kuchnia polska to niezrównana klasyka dań, które przyrządzały babcie i mamy w każdym polskim domu. Z pomocą książek pierogi, dania na bazie kapusty i ziemniaków, a także dania mięsne można przygotować krok po kroku. Książki kucharskie z klasycznymi przepisami kuchni polskiej pomogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa i odbyć kulinarną sentymentalną podróż. Dla fanów łączenia klasyki z nowoczesnością przygotowano z kolei poradnik zdrowie diety i żywienie, w którym dostępne są przepisy na pierogi, bigos, mięsne potrawki i dobrze znane zupy w fit wersji.

Smaki i zapachy z różnych stron świata pobudzają zmysły i sprawiają, że rodzina i goście chętnie zasiadają przy wspólnym stole, dlatego warto pomyśleć nie tylko o książkach na temat kuchni polskiej, ale i z innych krajów. Duża dostępność poradników sprawia, że z ich pomocą można poznać tajniki kuchni włoskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, tureckiej bądź żydowskiej. Oryginalne połączenia przypraw i składników pozwolą odkryć zupełnie nowe doznania kulinarne bez konieczności odbywania dalekich podróży.

Kuchnia i dieta – Foksal poleca

Wśród książek o gotowaniu można znaleźć pozycje stworzone przez znanych i lubianych blogerów kulinarnych. Ich przepisy pozwalają wznieść się na wyżyny gotowania i zaskoczyć rodzinę niespotykanymi, lecz przemyślanymi połączeniami smaków. W książkach autorstwa blogerów takich jak Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, znajdują się przepisy, które łączą bogactwo polskiej kuchni z możliwościami, które przyniosła masowa migracja i globalizacja. Dzięki takim książkom kuchnia i diety są urozmaicone, a codziennie gotowanie dla rodziny przynosi więcej satysfakcji.

Każda książka o dietach pozwala z kolei jeść lepiej, smaczniej i zdrowiej. Dzięki wskazówkom kucharzy, lekarzy i dietetyków czytelnicy uczą się, po które produkty sięgać, jak je łączyć i jak komponować zbilansowane jadłospisy na cały dzień. Przepisy na diecie nie muszą być nijakie i pozbawione smaku, co udowadniają z powodzeniem książki dietetyczne dla diabetyków oraz osób z nadwagą.

Diety i zdrowe odżywianie – książki i poradniki

Książki o dietach to skarbnica wiedzy na temat zdrowego odżywiania w trakcie odchudzania oraz w chorobie. Dzięki nim dania na dietę są kolorowe, apetyczne i smaczne, a obniżenie kaloryczności codziennych posiłków nie wiąże się z koniecznością głodowania. W kwestii takiej jak dieta, przepisy pomagają zmienić nawyki żywieniowe i odkryć nowe możliwości w kuchni. Bez odpowiedniej inspiracji trudno samodzielnie tworzyć fit przepisy. Książka kulinarna dla osób na diecie daje szereg wskazówek, które w przyszłości można wykorzystać podczas tworzenia własnych dań dietetycznych. Dobrym wyborem jest też książka na przepisy, w której obok gotowych receptur można umieścić własne, udane przepisy, by w przyszłości do nich wrócić.

Ustaw kierunek malejący

21-31 z 31

Strona:
  1. 1
  2. 2
  • Bartek Kieżun Jerozolima do zjedzenia
    Książka

    Jerozolima do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Książka Opis: Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
    Promocja Bestseller
    69,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 69,99 zł
  • Aldo Sohm Po prostu wino
    Książka

    Po prostu wino

    Aldo Sohm
    Dostępne warianty: Książka Opis: Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera! Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie! Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując „bibliotekę smaków”, w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć. Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
    55,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 55,99 zł
  • Dostępne warianty: Książka, Ebook (MOBI, EPUB) Opis: Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Top Promocja
    55,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 55,99 zł
  • Dostępne warianty: Książka Opis: Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Max Halley Wielka księga kanapek
    Książka

    Wielka księga kanapek

    Max Halley
    Dostępne warianty: Opis: Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo. Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu. Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu. Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością. Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI. Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna. Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów. Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu – bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności. Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
    34,99 zł
    49,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 34,99 zł
  • Niki Segnit Leksykon smaków
    Książka

    Leksykon smaków

    Niki Segnit
    Dostępne warianty: Opis: Biblia każdego smakosza! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji. Bez wątpienia małe arcydzieło Sunday Times Znakomity przewodnik łączenia smaków Observer Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza Nigel Slater, Observer Books of the Year Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu Heston Blumenthal
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów. W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znajdziesz tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach – od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i kolacje, w trakcie których zachwycisz gości delikatnym, ręcznie robionym makaronem. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!
    38,49 zł
    54,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 38,49 zł
  • Bartek Kieżun Portugalia do zjedzenia
    Książka

    Portugalia do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Opis: Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
    69,99 zł
    99,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 69,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Rozgrzewająca owsianka z pieczoną dynią, kremowe tortiglioni w korzennym puree czy kultowa pumpkin spice latte. W tej książce znajdziecie klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej. Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
    31,49 zł
    44,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 31,49 zł
  • Francesca Maugeri Holmström Loluise Malmros Manfrinato Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca
    Książka

    Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca

    Francesca Maugeri Holmström, Loluise Malmros Manfrinato
    Dostępne warianty: Opis: Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Oto najlepsze sycylijskie przepisy! Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm. Kilka tradycyjnych sycylijskich składników – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu. Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito! Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi. Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa. Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł

Ustaw kierunek malejący

21-31 z 31

Strona:
  1. 1
  2. 2