Wydawnictwo W.A.B. Wydawnictwo Wilga Wydawnictwo Wilga play Wydawnictwo FoxGames Wydawnictwo Uroboros Wydawnictwo Buchmann

Darmowa przesyłka od 100zł!

Kuchnia i dieta

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 18

  • Dostępne warianty: Książka, Ebook (MOBI, EPUB) Opis: Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
    Top Promocja
    55,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 55,99 zł
  • Aldo Sohm Po prostu wino
    Książka

    Po prostu wino

    Aldo Sohm
    Dostępne warianty: Książka Opis: Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera! Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie! Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując „bibliotekę smaków”, w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć. Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
    55,99 zł
    79,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 55,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz – ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change – to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko. „Doskonała książka nie tylko dla wegan! To zbiór praktycznych porad oraz prostych i pysznych przepisów dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona skompliko­wana. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humo­ru Dominiki.„ — Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change „Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w kra­kowskiej piekarni Zaczyn. Doskonale pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane przez szefową kuchni, by potem próbować odtwo­rzyć je w domu. Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste, łatwo dostępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziar­nami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym. Doceniam to, że nie podpierając swojej pracy żadnymi przegadanymi ide­ami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, że to umiejętność dla każdego. Na co dzień.„ — Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych
    48,99 zł
    69,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 48,99 zł
  • Praca zbiorowa Sałatki. Zdrowe i kolorowe
    Książka

    Sałatki. Zdrowe i kolorowe

    Praca zbiorowa
    Dostępne warianty: Opis: Smaczne, zdrowe i kolorowe przepisy na sałatki, z kaszą, makaronem, ryżem, wegetariańskie, z mięsem i owocami morza. Ta książka to 70 przepisów i inspiracji do tworzenia własnych sałatek z ulubionych składników.
    31,49 zł
    44,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 31,49 zł
  • Małgorzata Caprari Zupy
    Książka

    Zupy

    Małgorzata Caprari
    Dostępne warianty: Opis: Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  •  Chleb
    Książka

    Chleb

    Dostępne warianty: Opis: Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
    52,49 zł
    74,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książki, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej. Znajdziemy w niej poparte naukowymi badaniami informacje o dietach, pomysły jak zaplanować posiłki, przewodnik po najczęstszych dolegliwościach oraz informacje, jak przygotować się do wizyty u dietetyka. Całość zakończona jest Q&A z najczęstszymi pytaniami z gabinetu. Książka napisana jest w lekki i przyjemny sposób a atrakcyjności dodają jej towarzyszące tekstom kolaże.
    31,49 zł
    44,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 31,49 zł
  • Sylwia Majcher Mniej mięsa
    Książka

    Mniej mięsa

    Sylwia Majcher
    Dostępne warianty: Opis: Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.
    34,99 zł
    49,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 34,99 zł
  • Molly Carmel Jak zerwać z cukrem
    Książka

    Jak zerwać z cukrem

    Molly Carmel
    Dostępne warianty: Opis: Problemów z odżywianiem i wagą nie rozwiąże ani silna wola, ani kolejna modna dieta – odpowiedzią jest zerwanie z cukrem. Molly Carmel, terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach żywienia, podpowiada, jak w 66 dni odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Dzięki tej książce poznasz kompletny plan posiłków ułatwiający przejście na dietę bezcukrową, a także siedem afirmacyjnych obietnic, które pozwolą przerwać cykl naprzemiennych diet i objadania się. Ten poradnik to mapa ze wskazówkami, których będziesz w stanie się trzymać. Dzięki niej wreszcie stracisz niepotrzebne kilogramy i odnajdziesz drogę do prawdziwej wolności.
    31,49 zł
    44,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 31,49 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu. Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością. Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI. Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna. Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów. Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu – bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności. Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
    34,99 zł
    49,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 34,99 zł
  • Max Halley Wielka księga kanapek
    Książka

    Wielka księga kanapek

    Max Halley
    Dostępne warianty: Opis: Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo. Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu. Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Francesca Maugeri Holmström Loluise Malmros Manfrinato Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca
    Książka

    Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca

    Francesca Maugeri Holmström, Loluise Malmros Manfrinato
    Dostępne warianty: Opis: Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Oto najlepsze sycylijskie przepisy! Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm. Kilka tradycyjnych sycylijskich składników – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu. Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito! Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi. Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa. Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: "Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
    52,49 zł
    74,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 52,49 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Rozgrzewająca owsianka z pieczoną dynią, kremowe tortiglioni w korzennym puree czy kultowa pumpkin spice latte. W tej książce znajdziecie klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej. Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
    31,49 zł
    44,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 31,49 zł
  • Bartek Kieżun Hiszpania do zjedzenia
    Książka

    Hiszpania do zjedzenia

    Bartek Kieżun
    Dostępne warianty: Opis: Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
    48,99 zł
    69,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 48,99 zł
  • Dostępne warianty: Opis: Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów. W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znajdziesz tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach – od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i kolacje, w trakcie których zachwycisz gości delikatnym, ręcznie robionym makaronem. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!
    38,49 zł
    54,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 38,49 zł
  • Niki Segnit Leksykon smaków
    Książka

    Leksykon smaków

    Niki Segnit
    Dostępne warianty: Opis: Biblia każdego smakosza! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji. Bez wątpienia małe arcydzieło Sunday Times Znakomity przewodnik łączenia smaków Observer Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza Nigel Slater, Observer Books of the Year Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu Heston Blumenthal
    41,99 zł
    59,99 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 41,99 zł

Ustaw kierunek rosnący

Produkty: 18