Gdyby każdy przeczytał tę książkę, świat byłby dużo lepszym miejscem. A tak cóż, jest jak jest.
Marta Dymek, autorka „Jadłonomii”
Podziwiamy wrażliwość i inteligencję delfinów, szympansów i słoni, ale co wiemy o życiu, umysłach i emocjach kur, krów, świń, ośmiornic, ryb i wielu innych stworzeń, które codziennie lądują na naszych talerzach? Korzystając z najnowszych badań naukowych oraz doświadczeń między innymi rolników i weterynarzy, Barbara King zabiera nas w fascynującą podróż przez świat zwierząt traktowanych głównie jako źródło pożywienia. Nie namawia przy tym do weganizmu – zaprasza jednak do zastanowienia się nad własnymi postawami wobec jedzenia mięsa i jego skutkami dla planety.
Czy zdajemy sobie z tego sprawę, czy nie, i czy chcemy tego, czy nie wraz z każdym zjadanym posiłkiem decydujemy, kto ma żyć, a kto umrze. Trzykrotnie w ciągu dni podejmujemy decyzje, z którymi musimy później żyć. Może nam w tym pomóc pełen współczucia i liryczny głos Barbary J. King. Jej książka nigdy nie nudzi. W sposób odkrywczy, często zaskakujący, a także zabawny pisze dla wszystkich, którym bliskie są zwierzęta, etyka i ziemia.
Sy Montgomery, autorka m.in. „Ptakologii”, „Dobrej świnki, dobrej” i „The Soul Of an Octopus”.
Data premiery | 22-08-2018 |
---|---|
Liczba stron | 320 |
Tłumacz | Adam Pluszka |
Wydawca | W.A.B. |
Autor | King Barbara J. |
Format | 14.2 x 20.2 cm |
ISBN | 978-83-280-5408-0 |
Typ okładki | miękka ze skrzydełkami |